Startside  i  Inspiration og dekoration  i  Konkurrence  i  Tulipan sorter  i  Behandling af din tulipanbuket  i  Tulipanens historie
År 1526 1554 1559 1562 1596 1637 1685

Tulipanens historie - den Tulipanske vej rundt omkring i Europa
Tulipanen er muligvis en af vores mest elskede blomster. I naturen vokser tulipanen fra Tyrkiet i vest til Pamir-bjergene i øst. Det er fra disse vilde slægtninge, at vores have tulipaner og klippe tulipaner stammer fra. I dag dyrkes der tulipaner over hele verden med mere end 150 forskellige arter og tusindvis af hybrider.

Hvordan og hvornår tulipaner kom til Europa fra det ottomanske rige i det 16. århundrede, ved vi ikke rigtig, men følgende personer og begivenheder har bidraget til at sprede tulipaner i hele Europa. Klik på kortet eller links for at læse mere

europa

1526 – Arras, Frankrig ”Tulipan Profeten"
Den flamske botaniker Charles de L'Ecluse er ofte nævnt som den vigtigste person i at sprede tulipaner i hele Europa. I løbet af sin levetid han sendte tusindvis af tulipan-løg til hans kontakter rundt i Europa.

I 1593 blev han udnævnt som professor ved universitetet i Leiden, hvor han hjalp med at etablere et af Europas første botaniske haver. Clusius lagde grunden tilden  hollandske tulipan-avl og løg industrien i dag.
Tilbage

1554 – Wien, Østrig "Tyrkerne kalder det Tulipam"
En af hovedpersonerne i historien om tulipaner er uden tvivl Ogier Ghiselin de Busbecq. Han var en flamsk forfatter og farmaceut, og han var også den østrigske monark Ferdinand I's ambassadør i Istanbul.

Han er den væsentligste årsag til, hvorfor tulipaner kaldes tulipaner i dag. Han havde forvekslet de oversatte ord til at beskrive formen af blomsten - »Tulipam '(navnet på en turban) - som det faktiske navn for blomsten. Den tyrkiske befolkning kalder faktisk blomsten 'Laleh', et navn lånt fra det persiske sprog. Da fejlen blev opdaget, var det allerede for sent, og blomsten blev herefter kaldt tulipan.

Tilbage

1559 - Augsburg, Tyskland "Observation af den første tulipan"
Den første tulipaner i Europa, blev beskrevet af Conrad Gesner (1516-1565), en schweizisk botaniker og encyclopedist, der havde set dem i april 1559 i haven af en Augsburg dommer og malede blomsten, som han så som en rød lilje. Det blev offentliggjort to år senere i ”De Hortis Germaniae Liber Recens, den første europæiske illustration af tulipanen

Tilbage

1596 – Bergen, Norge
Henrik Højer var en ung norsk læge, der rejste til universitetet i Leiden i Holland for at få en uddannelse. Her møder han og bliver gode venner med Charles de L'Ecluse. Når Henrik Højer vender tilbage til Bergen tre år senere, bringer han flere tulipan løg med ham, og indføre hermed tulipaner til Norge. Han fortsatte med at modtage flere tulipan løg fra Charles de L'Ecluse i løbet af de kommende år.
Tilbage

1637 – Holland
Rigdome voksede dramatisk i Holland i løbet af første halvdel af det 17. århundrede. Købmænd blev rigere, og der var en masse af den finansielle kapital i forandring. Med den stigende popularitet af tulipaner i 1630 er et spekulativt marked for køb og salg af tulipan løg opstået. Den stigende popularitet af løg handel førte til større og større spekulation uden nogen kontrollerende enheder.

På toppen af den spekulative boble, kunne løg nå så forbløffende priser, selv om sorten var ukendt. Et enkelt løg af admiral van Enkhuisen blev solgt for 5.400 gylden, som var det samme som 15 års løn for en murer.

Priserne nåede ekstreme højder og en dag i 1637 kollapsedemarkedet, derpå den første økonomiske krise i historien. Rygter spredes og panik brød ud blandt dem, der er involveret i løg handel, og flere familier er blevet ødelagt.

Tilbage

1685 – Uppsala, Sverige
Når Tulipanen kom til Sverige er usikker. Men den første dokumenterede sin tulipan-dyrkning var Olof Rudbeck. En mand, der er måske bedst kendt for sine opdagelser i anatomi. Han tog med ham både frø og tulipan løg fra en tur til Holland. I 1685 havde han samlet en betydelig samling af 38 forskellige slags tulipaner i en botanisk have i Uppsala.
Tilbage

Uppsala Sverige Wien, Österrike Bergen, Norge Nederländerna Augsburg, Tyskland Antwerpen, Belgien Arras, Frankrike